Ha már úgyis ment a sütő valamilyen pulykával töltött bölény miatt, az energiamegtakarítás jegyében azon morfondíroztam, mégis mit kéne még betolnom megsütni. A céklával múltkor feltankoltam, egyszer csak megpillantottam az addig díszként funkcionáló hokkaidó tököt a konyhában. Ami a portán termett úúúúgy, hogy nem is vetettem és nem is ültettem. Tényleg. Tavaly (2022) megharagudtam rá, mert nagy terveket szövögetve tavasszal beszereztem a vetőmagot, helyére vetettem az ezüstfenyő parcellába, és annyira nagyon vártam az állítólag gesztenye ízű, egyedülálló alakú tököcskéket. Aztán jött a zord valóság, egy nagy fos lett. Egyrészt a 10+ magból 3 kelt ki, másrészt tövenként egy-egy tök termett, harmadrészt pedig borzalmas állaga és borzalmas ízűk is volt. Jó-jó, belátom, eme eredményben jókora szerepe volt az időjárásnak, 2022-ben rég nem látott aszály volt. De nem tudtam megbocsátani. Kihajigáltam a komposztra szerte a portán a tök maradványait. Hát igen, nyilvánvalóan ennek köszönhetően kikelt egy tök a zsálya mellett, egy felfutott a málnásra, marha vicces látvány volt, ahogy a málnaszemek között növekedett egy tököcske, és nőtt egy a csicsókák között is. Mindegyiken termett, olyan igazi naplemente színű 2-3 hokkaidó, a legelőször megérettből lett még augusztusban egy tökös curry (erről még nem írtam), ami isteni lett. Az esélytelenek nyugalmával kóstoltam, és tényleg enyhén gesztenye ízű, az állaga meg nem is hasonlít egyik megszokott, klasszikus sütőtökére sem. A héja nagyon vékony, így meghető “szőröstül-bőröstül.”
Feldaraboltam, magostul együtt megsütöttem. Tényleg sokkal finomabb így, már nem is tudom, hol olvastam ezt a tippet. Azóta sosem magozom ki a sütőtököt sütés előtt. Csak akkor kanalazom ki, amikor már ropogósra sült, utána visszatolom, és tovább sütöm a tököt már magok nélkül. Sosem fedem le alufóliával, így lesz “bőrös”, ahogyan én igazán szeretem.
Miután megsült a tök, de úgy igazán, azaz vannak sötétebb részei, amelyek karamellizálódtak, na, akkor van kész. Most kikapartam a héjából, hiába ehető, most a hús volt a lényeg ehhez a desszerthez. Botmixerrel jól átmixeltem, kevés víz is kellett hozzá, mert baromi sűrű lett.
Ez a desszert igazán villantós, és kevés összetevős. Ha van minitökötök, vagy ezek a kisebbfajta muskotályos tök, akkor abban megsütve nyert ügyetek van. Ha nincs, akkor ~1,5 decis formákra lesz szükség, az alábbi mennyiségek 6 ekkora edénykére való, ami voltaképpen 6 adag.
475 gramm tejszín (legalább 30 %-os)
60 gramm kristálycukor
245 gramm sütötőkpüré
4 tojássárgája
negyed kiskanál só
negyed kiskanál fahéj
negyed kiskanál őrölt gyömbér
negyed kiskanál szegfűszeg
negyed kiskanál őrölt kardamom
egyszerűbben egy kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
vanília (a legjobb rúd formájában, elég egy fél rúd kikapart magja, és a héja)
Bekapcsolom a sütőt 150 fokra. Egy magas falú tepsit készítek elő, beleteszem a tököket elősütés céljából. Kb. mire a krém kész, pont jó lesz. Pl. 20 perc
Egy vastag aljú lábosban elkezdem a tejszínt melegíteni a fél vaníliarúd a kikapart magjaival együtt. Alacsony fokozaton, időnként kevergetve. Közben hozzáadtam a többi fűszert is. A cél, hogy alaposan kioldódjanak az ízek a tejszínben. Közben a tojássárgájákat (a fehérjét le szoktam fagyasztani, akármire is felhasználható) kikevertem a cukorral, de nem megszokásból habosra, és fehéredésig. Csak simán elkevertem. Ha már forró a tejszín, elzárom, és előveszek némi türelmet. Egy merőkanállal apránként teszek belőle, mármint a forró fűszeres tejszínből a cukros tojássárgájához. Minden kanál után alaposan el kell keverni, az a legjobb, ha csorgatjuk közben. Az óvatosságra azért van szükség, hogy le legyen rántotta a tojásból. Teljes vegyülés után a tökpürét rakom a lábosba. És ehhez teszem apránként a tojásos tejszínt, hogy csomómentesre keverhessem. Újra bekapcsolom alatta a tűzhelyet, közepes hőfokon folyamatos keverés mellett addig melegítem, míg éppen nem kezd el forrni. Akkor azonnal lehúzom a tűzről, folyamatos keverés mellett. Amiben kikevertem a cuccot, ugyanabba a tálba teszek egy szűrőt, amin átszűröm, hogy semmilyen csomó, tökdarabka, fűszer ne maradjon benne. Átpasszírozás után formákba töltöm, majdnem tele. A tepsibe vizet töltök a formák feléig, és mehet is a sütőbe. Formák nagyságától függ, én 30 percig sütöttem. Akkor van kész, amikor a széle már megdermedt, a közepe remegős. A formában hagyom kihűlni. Aztán lefedve mehet a hűtőbe. Tálalás előtt a tetejére szórt kristálycukrot szakácsfáklyával rásütöm. Próbáltam a sütőben is, mert legutóbb üzemi mennyiséget készítettem, de egészen fura színe lett, és nem is pirult egyenletesen. Nem tudom egyelőre, hol lehet a hiba. De a szakácsfáklyával tökéletes lesz, fel is vettem videóra:
https://www.instagram.com/reel/CzEfUCPo0dD/?igsh=MW8zNnNjN3BkcGczcQ==