A pirított zöldség mánia teljesen magával ragadott. Akinek nem ízlik a klasszikus tökfőzelék (mondjuk én azt is szeretem) próbálja ki ezt, szerintem ízleni fog. Az a jó benne, hogy önmagában is fantasztikus, de pár darab fasírt vagy egy adag pöri mellé is perfekt.
Ebben is benne van minden, ami nyár. Friss, könnyű, melegen, hidegen, mindenmentesen is elkészíthető (glutén-, és tejmentesen). Azt már meg sem említem, hogy igazán pénztárcabarát, főleg ha megterem a kertben a tök és a kapor, vagy épp ajándékba kaptuk egy kertész barátunktól, mint ahogy nálam is történt, hogy a szomszédasszonyom adta kis jostáért cserébe.
Zseni a kaja. Az ihletet egy egri nyaralás adta, amikor is a vár lábánál lévő Macok bisztróban vacsoráztunk egyik este. Én ott az újragondolt tökfőzeléket kértem fine dining köntösben. Már a tálalás fantasztikus volt, a kaporhab cseppeket a gyerekkel egymás ellen falatoztuk le a tálról. Végül a kreálmányom még csak nem is hasonlított az ihletadó fogásra, de így is nagyon ízlett. A gyereknek is? Neki nem. A Macokban evett először és utoljára tököt.
A tököt meghámoztam, kimagoztam, felkockáztam. Vaj és olívaolaj keverékén magas fokozaton megpirítottam a tökkockák felét, ha már szép aranybarna félreraktam. A visszamaradt zsiradékhoz még tettem olívaolajat, és egy jó nagy, apróra vágott vöröshagymát 10 percig pirítottam, kevés vizet adtam hozzá. Ezen a ponton lehet eldönteni, milyen napunk van. Keblünkre a világot, és merész fűszereket dobálunk bele, vagy csak simán éhesek vagyunk, és a jól bevált, kedvencünkkel szórjuk meg. Én ismét Indiát idéztem meg, a kurkuma sárgáért odavagyok. De most csípős nélkül. Bőven rakok bele fokhagymát is. Pár perc pirítás, és belezúdítom a tök másik felét, felöntöm alaplével vagy vízzel de ne lepje el. Sózom, és puhára párolom. Közben nincs idő a facen lógni, a használt fűszerekkel alaposan átforgatom a már megpirított tökkockákat. Ha megpuhult a tök, ennél a résznél lehet tejfölt rakni bele, vagy helyettesíthető érzékenységnek megfelelően. Lisztre semmi szükség, rántásra meg végképp nincs. Elő a botmixert, és a kívánt állagúra krémesíted. Én rusztikusra szoktam. Azaz maradnak benne cafatok. De lehet teljesen krémesre is. A zöldfűszerek királynője teszi fel az i-re a pontot, nem sajnálom a friss kaprot. Ekkor már lehúzom a tűzről, de még melegen belekeverem.
Találásnál csak ráhalmozom fűszeres tököt. Na, milyen?