Mit ettél kisfiam az oviban? Ebédet céklával. Bizonyára ismerős mondat. Kár, hogy csak savanyítva találkozik ezzel a fantasztikus zöldséggel a többség. Én is csak így ismertem, aztán várandósan elég sok főzőműsort néztem, leginkább a naaaagy, világszerte ismert sztárszakácsok receptjei nyűgöztek le. Egyszer Jamie Oliver készített balzsamecetben sült céklát jó sok fokhagymával. Rohadtul megkívántam, rohantam is le az első emeleti lakásból ‘Ződ’ Robihoz (a malomkerti zöldséges volt még 14 éve Nyíregyházán), hogy már azonnal adjon pár darab céklát. Az utolsó cseppig felfaltam az elkészült fogást. Így kezdődött hát örök barátságom a régi nevén vörös répával. Azt már csak később tudtam meg, hogy még a céklában is van a rettegett ‘E’ szám, az E162, azaz a betanin, magyarul céklavörös. 😀
Időnként, ha más egyebet is sütök, akkor egy tepsit telerakok hámozatlanul, mosott céklával, lefedem, és nagyjából 1,5 óra alatt meg is sül. Csakhogy spóroljak egy kis áramot. Na jó, volt, hogy csak azért sütöttem egy tepsi fokhagymás tarját, mert sült céklát akartam. Mondjuk mérettől is függ a sütési idő. Ha a nagy kerek fajta, annak legutóbb két óra kellett, de a hosszúkás, vékonyabb típusnak elég 1 óra is. Ha kihűlt, lehet hámozni, a hosszúkásról nagyon könnyen, kézzel lejön, a gömb alakút késsel lehet meghámozni. És utánaaaaaaaa, ahh, bármit, bárhogyan isteni kaja lesz belőle: felvágott helyett melegszendvicsben, joghurtos-kapros hideg saláta, pizzán sonka helyett, vagy a Jamie Oliver féle balzsamecetben sült fokhagymás cékla, céklahummusz, céklás brownie, és még van egy csomó étel, amit még nem csináltam meg. A céklakrémleves, amit utoljára elkövettem a konyhámban.
fél kiló sült cékla meghámozva, felkockázva 1 kisebb vöröshagyma 1 evőkanál olívaolaj 1 evőkanál vaj 1 evőkanál nádcukor 1 ujjnyi gyömbér (így enyhén csípős lesz, ha csak gyömbér íz kell, akkor a fele is elég) fél liter zöldség alaplé 1 kisebb savanyú alma só
Olívaolaj-vajon alaposan átpirítom a szeletelt hagymát. Sült hagymát varázsolok belőle, ami kissé időigényes, gyakran kavargatva, közben ráreszelem a gyömbért, azzal is pirítom 1-2 percet, aztán a megszórom egy csapott evőkanál nádcukorral, és egy maréknyi a céklakockákból. A cél nem más, mint rákaramellizálni a cukrot a céklakockákra, addig pirítani, amíg pörzsanyagok nem keletkeznek. Itt bizony nem szabad 8 karú pókot játszani, közben mosogatni, megpörgetni a facsét, meg ilyenek, mert amikor jó, utána 5 másodperccel már megég. De higgyétek el, megéri, mert ekkor lesz meg benne az az íz, amitől a 10 ujjadat is megnyalod, miután megetted az eredményt. Minden zöldségre igaz ez, nyilván a húsételekre is, de most ezért a receptért nem kellett a henteshez rohanni. Ha ez a művelet elkészült, akkor mehet egy olyan edénybe a többi céklával együtt, amiben lehet pürésíteni. Ekkor adjuk hozzá a meghámozott, kockákra vágott almát nyersen. Tetszés szerinti alaplével hígítva lehet készre pürésíteni.
Tálalása végtelenül egyszerű, a cékla élénk színe önmagában jól mutat, de ha nagyon villantani akarunk, akkor egy kis pirított tökmag, néhány csepp tökmagolaj, pár darabka pirított cékla elrepít akármelyik étterembe.