Frissen vágott rozmaring is kapható/cserélhető nálam, a felhasználása végtelen. A legtöbben eddig hajápolás céljából vitték, főzetet készítettek, jégkockatartóban lefagyasztották, majd adagonként kiolvasztva spritzflakonban a hajukra fújták napi kétszer. Tudniillik dúsító hatása van a hajra.
A rozmaring történelme elég régre nyúlik vissza, nem kell sokáig keresgélni a világhálón, hamar felbukkan ez a kifejezés: „Magyar Királyné Vize”
Az első európai parfüm Erzsébet magyar királyné nevéhez fűződik, még ma is forgalmazza Királyné víz néven több kozmetikai cég.
Az eredetét tekintve több legenda is kering, ami bizonyos, hogy a rozmaringszesszel eredendően a királyné köszvényét gyógyították a 14. században. A sikeren felbuzdulva arcbőrére kente, és belsőleg is használva megfiatalodást és újjászületést tapasztalva parfümöt készített belőle menta, levendula, zsálya, citrom is kerülhetett bele.
A rozmaring volt a második növény, amit a kertbe ültettem. Egy tövet kertészetben vettem, a többiek pedig dugványozás eredményei, mégpedig a Virágoskúttól rendelt bio rozmaring csokornak köszönhetően. Azóta már számos kollégának, ismerősnek adtam dugványozásra alkalmas ágacskákat, hatalmas öröm, ha sikerről számolnak be tavasszal. Én hogyan csinálom? November-december környékén kell az elfásodott, egyenes ágakat lemetszeni, nagyjából 8-10 centisekre szabva. A tetején meg kell hagyni néhány levélkét, a többit le kell morzsolni. Egyik verzió: egy vízzel töltött befőttes üvegbe állítom a kis dugványokat, kétnaponta cserélem rajta a vizet. Pár hét múlva elméletileg láthatóvá válnak picuri gyökérszálacskák. Amelyiken nem, azokat ki lehet dobni. Ha már több is látható, nagyon óvatosan el lehet ültetni egyelőre csak cserépbe, és fagymentes, világos, hűvös helyen, nyirkosan tartani, mire jön a május vége, addig megfelelő gyökeret növeszt. Ekkor lehet kiültetni a szabadba.
A másik módszer:
Kell egy laza ültetőközeg (virágföld például), őrölt fahéj vagy gyökereztető hormon, amibe a kis dugványok alsó végét belemártjuk. Mehet a földbe, fagymentes, amennyire lehet, hűvös helyen lehet várni, hogy gyökeret eresszenek. Ehhez folyamatosan nyirkosan tartom a földet egy kis spritzflakonnal. Tavasszal látszani fog, hogy melyik dugvány eredt meg, azt május végén ki lehet ültetni a kertbe.
Örökzöld félcserje, egy-két éves koráig fagyérzékeny csupán, ettől eltekintve könnyen termeszthető növények közé tartozik. Nálam 5 éves korától bűvöl el aprócska, halvány kékeslila virágaival. Viszont vannak fagyérzékeny rozmaringfajták is, ha vásároltok kertészetben, ezt feltétlenül vegyétek figyelembe. Nagyon mutatós lesz, ha fává metszitek, feltéve, ha van hozzá türelmetek. Na, nekem nincs sok türelmem, ezért tavaly az új konyha elkészülte után hetekig morfondíroztam, milyen élőlény lakjon a konyhában, de csak a rozmaringfát tudom elképzelni, miután egyszer megpillantottam az Oázisban karácsony előtt. Próbálkoztam más növénnyel is, de csak nem volt az igazi.
Erre nőnap előtt az Aldiban megpillantottam! Virágba borulva, egyedül álldogált a többi növény között, és éreztem, hogy engem figyel
Természetesen a legkisebb kosárral mentem be egy kis kajáért, de mit nekem probléma, felkaptam az ölembe, és már rongyoltam is a kasszához, nyilván baromi hosszú sor volt, de nem számított! Már erősen izzadtam, mire le tudtam rakni az édes terhet. De nagyon is megérte, mert gyönyörű! Volt pár hétig, aztán megtámadta mindenféle élőlény, meg elkezdett száradni a levele. Lefújtam ezzel-azzal, kivittem, behoztam, a porta minden pontján eltöltött egy kis időt, de csak nem akart jobban lenni. Így végül úgy döntöttem, végleg kiültetem. Nagy nehezen találtam neki helyet, szerintem nem túlzok, ha azt mondom, másnapra jobban lett. Azóta túlélte a telet is, és idén rengeteg új hajtást is hozott. Nem vitás, ő is azon növények közé tartozik, aki nem szereti a dédelgetést. 😀
Gyógyhatását tekintve számos bajra gyógyír.
Konyhai felhasználása végtelen, erős aromájú fűszer lévén óvatosan adagoljuk.
Jellegzetes fűszere a sertés- és bárányhúsnak, de minden húshoz remekül illik. Egyedi ízt kölcsönöz a sült krumplinak, sült zöldségnek. Ínyencek kipróbálhatják süteményekhez is, kekszeket, tortát díszíthetünk vele. Kitűnő eleme lehet forró, téli italoknak, de simán remek fűszere a gintoniknak is egy nyári estén. Vastagabb szára felhasználható nyársként, és remek fűszervaj alapanyag. Gasztroajándéknak is tökéletes a rozmaringággal ízesített és díszített fűszerolaj.
