Imádom a levest! Ha nem tévedek, a magyarok eszik a legtöbb levest, gasztrokultúránk alappillére. Csak júliusi levesnek neveztem el, a csillagtököt leszámítva mindent a kertből szedtem hozzá. Na jó, az olívaolajat nem a málnásom közepén álló olajbogyófáról szedett olívabogyóból sajtoltam a házi olajütő üzememben. Még. Az időjárás változást tekintve nem kizárt, hogy a jövőben erre sor kerül. Különben van már Magyarországon, Pécs környékén ültetvény. De a többi összetevő tényleg-tényleg a kertből van, én magam vetettem, nevelgettem, és ez óriási büszkeséggel tölt el. Az is a jó a levesekben, hogy gyorsan megvannak. Na jó, nem :D. Fú, de utálom ezt az állítást, ami gyakran elhangzik, szerintem a konyhában SEMMI sincs meg gyorsan. Olyan, mint a “meg kell tudni oldani” brrrr. Nos, kb. volt vagy 10 perc kapásból, mire összeszedtem mindent a kertből: szedtem fel egy nagyobbacska újhagymát, klasszikus növénytársítás jegyében a mellette lévő répából is húztam fel párat, aztán átverekedtem magam a belógó málna hajtásokon, amit már rég fel kellett volna kötöznöm, ugyanis hirtelen ötlettől vezérelve a málnasorok közé vetettem zöldbabot. 😀 Amúgy szép bokrok lettek, és a szűrt napfény – árnyék kombóért baromi hálásak. Csak hát leszedni nem egyszerű, komoly jógapózokat prezentálok, igaz évekkel ezelőtt jártam, de mindenre emlékszem, és alkalmazom, szerintem a jógimesterem marhabüszke lenne rám. Leggyakoribb a harcos ászana, meg néha egy trikonászana, a többi nevére sajnos nem emlékszem már. Lehet, hogy nem járok, de egyedi üzemmódban kertészjógát tartok naponta. A meditálás is megvan, ha nincs tanítás a reptéren, akkor hihetetlen hangokat hallani, most például azt nyomozom, hogy szemben, a búzaföld közepén, a kis tó felett kik bandáznak egész nap. 4-en vannak, nagy szárnyuk van, sötét színűek, és hangosak, köröznek, le-leszállnak. Talán barna rétihéja, de ha fel tudnám venni videóra, közelebb járnék az igazsághoz. Szóval miután leszedtem egy marék zöldbabot, szerencsére épp mellette van a mángold részleg, abból is levágtam 3-at, meg pár szem újkrumplit is vittem be. Mosás után a levágott növényi részek mentek a fagyasztóba, hogy majd később alaplé készüljön belőle. Az olívolajon megpirítottam a zöldjével együtt apróra vágott újhagymát, erre szórtam az indiai fűszerkeverékemből, kb 10 percig pirítottam, kevés vízzel felöntöttem néha. Karikákra vágott krumpli-sárgarépa-vajbab-mángold-kockára vágott csillagtök sorrendben, kb 5 percenként, így telt meg a fazék. Inkább pirítottam, erős tűzön, sűrű kavarás mellett. A csilagtök után öntöttem fel vízzel, sóztam, ahogy felforrt, lejjebb vettem gyöngyöző fokozatra, 15 perc után készen is lett. A tálalásnál raktam még rá a fűszerkeverékből, plusz egy csipet chiliszálat, akartam egy kis csípőset. Ez a leves végtelen + 1 verzióban elkészíthető. Lesz padlizsános, sütőtökös, cukkinis verzióban is. Meg csicsókás. Meg lilaburgonyás. Talán karalábés is.