A sütőtök szezon végéhez közeledve tudok nektek beszámolni a mini sütőtök kísérletemről. Tavaly szereztem be a Biokiskerttől 7 fajta mini sütőtök vetőmagot. Hogy miért? Mert másfél éve mindenáron sütőtökös créme brulée-t akartam sütőtökben sütve. De sehol nem találtam mini kivitelben sütőtököt, amibe egy adag fér bele, és együtt lehet megsütni vele. Vannak az óriástökök (pl. a nagydobosi), a pézsmatökök (pl. a kanadai vagy orange típusú). Na ezeket lehet kapni mindenhol. A hokkaidó is befigyel, az Aldiban mindig látni, meg egy két zöldségesnél. Aztán a provance-i, vagy muskotályos tök is felbukkant, de mind 2 kg feletti. De nem csak vanília pudingot akartam benne sütni (anti-gurmé ismerős szerint a créme brulée nem más, mint egy flancos vaníliapuding), hanem egyéb, mindenféle indiai, vagy arab ihletésű sós kaját. Szerintetek találtam? Hát nem. Pedig bejártam a KGST piac zöldség “osztályát”, ami nem kicsi, egyesek szerint maga Harlem. A Búza téri piaccsarnokot is körbejártam, többször, voltam Nyírtelken számos zöldségesnél, az összes multiban, kerestem a marketplace-n és sehol nem volt a környéken. Nekem se kellett több, akkor és ott eldöntöttem, ha nem tudok venni, hát termesztek én! Így esett, hogy egy évvel ezelőtt megrendeltem az összeset, ami a termékpalettán szerepelt.
A kabakosok (azaz a tökfélék) nagy cédák, képesek a fajták keveredni össze-vissza virágzáskor, így amennyire a porta engedte, igyekeztem elszeparálni az egyes tökfajtákat, mert célom volt a magszedés. Csak hát zsákbamacska ez a javából, mert ha a poszméh haverjaim a narancssárga mini butternut tökvirágáról rászállnak a méregzöld table queen tökvirágára, megtermékenyítve azt, majd csak pár hét múlva derül ki, hogy milyen kis mix jött össze. Ezen aggódásomat csak még jobban fokozta Székely Gyöngyvér, a Biokiskert hatalmas tudású biogazdálkodási szaktanácsadója, aki csak ennyit írt kérdésemre: A tökfélék a leggázosabbak. Nemesítésnél teljes rovarhálós takarás van, felszaporításnál pedig egy fajta lehet csak egy egész biogazdaságban 😀 Szeretem a kihívásokat, és az ilyesfajta kreatív alkotómunkát, így én nagy gonddal szedegettem ki, és feliratoztam a szupi kis tököcskék magjait. Ezért csúsztam ki igazán a klasszikus sütőtökszezonból, bár ha belegondolok, a január-februárban nincs kifejezetten szezonja semminek. Kivéve a csicsókát, annak most van itt az ideje, ma is szedtem fel a földből, arról is fogok írni, hát fantasztikus kis csemege. Visszatérve a tökre. Ezek a mini tökök igazán nem olyan édesek, mint a nagydobosi például. Én ennek nagyon is örülök, mert én a sütőtököt azért a jellegzetes zamatáért és állagáért szeretem, az édes íz inkább hátráltat, mert inkább sós fogásokat készítek belőle. Mint az alábbi krémleves. Bevallom, én sokáig nem szerettem a sütőtökkrémlevest. Mert édes volt. Na, aztán amikor megvettem életem első curry fűszerkeverékét, onnantól nem volt megállás. Így egy kissé indiai beütésű, csípős leves kerekedett belőle, ami mellesleg tej- és gluténmentes.
Kedvenc módszerem a zöldségek sütőben megsütése. Szerintem nagyságrendekkel finomabb lesz, mint párolva/főzve. A sütőtökkockák szezámolajjal és a curry fűszerkeverékkel (amiben van bőven chili) jól átforgatva a sütőbe tolom őket kicsit szolizni. Fokhagymát is akartam reszelni rá, de az elfelejtettem. Később sült fokhagymával pótoltam. Nem kell sajnálni a hőfokot, de közben veszélyes facsét görgetni, mert akkor kezdhetjük elölről. Ugyanis a mini sütőtökök többségénél a legfőbb tapasztalat, hogy könnyen hámozhatók, kockázhatók, van, amelyiknek a héja is ehető, és baromi hamar megpuhulnak.
Nagyjából 20 perc alatt simán pirosra sül. Na ennél a résznél kettészedem a társaságot, így is mikroadag különben, mert nincs egy kiló egy ilyen tököcske. Egyszemélyes háztartásban, vagy ha a családban csak megtűrik a sütőtököt az egy rajongónak, igazán praktikus. Kis alaplével, kókusztejszínnel leturmixolva tulajdonképpen kész is. Na jó, lehet, hogy a díszítéssel kicsit túltoltam, mert előbb csak a klasszik tökmagot pirítottam hozzá, aztán megláttam az előző nap elkészült fűszeres diót, és a tervben lévő tahinihoz megvett szezámmag meg csak úgy adta magát. Végül több idő volt, mint megenni a levest, mindenesetre aki szereti a csípőset és a sütőtököt, annak ez egy bejövős recept. 😉