Mire jó a diólevél teája? Ebben a cikkben részletesen taglalja a drága Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember. https://gyorgytea.hu/gyogynovenyek-vilaga/mire-jo-a-diolevel-tea/ Az ősszel lehullott száraz diólevélnek van egy szokatlan felhasználási módja. Kutyaházat lehet vele kibélelni. Rumli, a kutyánk mindkét házában (nos, igen, van egy nyári és téli lak az ebnek) diólevél adja a bélést. Októberben, napsütéses őszi napon szoktam a száraz falevelet talicskával odahordani, és színig töltöm. A kutya ennek roppant örül, mert másnapra néhány óra dübögéssel elrendezi. Majd újratöltöm, mert általában alaposan letapossa. Aztán szokott lenni egy 3. forduló is. Így történik nálunk a ház téliesítés, ilyenkor hetekig dióillatú a kutya bundája, vagy levendulaillatú, ugyanis előszeretettel hempereg a levendulabokraimban. Aztán ott van a dióhéj belső válaszfala is, ami egy vékony, száraz hártya. Mára már elfeledett gyógynövény, a szívre hat, gyógyszerészeti neve Juglandis nucis dissepimentum. Úgy tartják a németek, a szívritmus-zavarok ellen jó, mivel a diótermés belső válaszfala a szív pitvara és kamrája közti válaszfalat jelképezi (A dióskönyv). Számos gyümölcs-zöldség formája utal a szerveinkre, amelyekre jótékonyan hatnak. Igaz ez a dióbélre is, hiszen az agyunkra hasonlít, rá hat jótékonyan leginkább. A dióskönyvben számos a dió gyógyhatását vizsgáló orvosi kísérlet olvasható. Gyógynövénynek minősülő része a diófának a húsos, zöld burok, azaz a kopács is. Az ebből készült kivonatot külsőleg szabad használni, természetes hajfestékekbe, egyéb kozmetikumokba is teszik, és remek gyógyítója a sebeknek. Rendkívül erős a színanyag benne, megfesti a kezet, ezért érdemes gumikesztyűben gyűjteni. Mire jó a dióhéj? Nos, a kozmetikaipar már felfedezte, porrá őrölve remek bőrradír. De újjászületik dióhéjbrikettként, macsakalomként, vagy az autóiparban homokszóró technológiában helyettesítheti a homokot az arra érzékenyebb alkatrészek esetén. Most jöhetne végszóként receptajánló, de semmiképpen sem szeretnék klasszikus diós desszertekkel untatni senkit, hisz ezeket mindenki ismeri. Hova lesz a hűha reakció??? Egyszer csináltam szülinapi tortaként egy sült narancsos diótortát, amiben diópiskóta volt, így lisztmentes, igazi, őszi ünnepi torta. Rendkívül finom, mutatós desszert, de nem hazudhatok, egy fél nap simán elmegy a készítésével, a sült narancshoz meg nyugodtan vegyünk kétszer annyit, az első adag úgyis oda fog égni. De megéri a fáradságot, mert igazán ízletes, vendégek előtt villantós tortát kapunk! Kérésre küldök receptet! A dió”tejet” az első részben írtam már, de egy formabontó sós nasit is ajánlanék. Végtelenül egyszerű, a sós mogyoró mintájára készül: száraz serpenyőben kis fokozaton, gyakran forgatva megpirítjuk a dióbelet. Legyünk figyelmesek, nehogy megégjen. Ha már jól átforrósodott, és kezd színe lenni, akkor tegyük két konyharuha közé, és morzsoljuk le a lehető legtöbb hártyát a dióról. Aztán még melegen tegyük egy tésztaszűrőbe a dióbeleket, és öblítsük le kevés vízzel, hogy megtapadhasson rajta a fűszer. Ekkor mehet rá tengeri só, ínyenceknek füstölt paprikapor, vagy fokhagymapor is, és jól összerázzuk. Kész!