Idén több új növény termesztés kísérletébe kezdtem, többek között a cukorborsó is ilyen. Amit most kijelenthetek, jövőre gyarapítja a kínálatomat. Én rajongok érte sütve, főve, de a legjobb frissen. Szerintem hihetetlenül guszta. Harsogóan ropogós, zamatos, édes, és rendkívül bőtermő. Ázsiai ételekben, főleg a wokban készültekben igen gyakori.
Na de álljunk meg egy pillanatra. Most többen biztos azon morfondíroznak hogy talán félrebeszélek. Cukorborsó?!?
Kis botanikai kitérő: pont, mint az eper vs. szamóca esete. Izgalmas kérdés.
Van a borsó. Ez a faj neve.
Van a fajon belül a velőborsó és kifejtő borsó nevű fajták. Ezek kerülnek a levesbe, főzelékbe, és a rizibizibe.
És van a cukorborsó nevű fajta, ami a hüvelyével együtt fogyasztandó, rendkívül zsenge, mivel hiányzik belőle az a rostos hártya, ami a másik két fajtában benne van. A szemek nem is nőnek nagyra. Annál inkább maga a növény, közelít a másfél méteres magasságra, így kizárólag támrendszer mellett termeszthető.
A recept annyira egyszerű, hogy ezért írtam ezt a hosszú bevezetőt.
Igazi nyári kaja, mert nem kell hozzá a tűzhelyet bekapcsolni.
3:2:1 arányban cukorborsó – pirítós kockák – feta sajt.
Öntet: 3 rész tökmagolaj, 1 rész citromlé, pici só, sok-sok kapor.
Díszítésnek: metélőhagyma, aztán pirított szezámmag lett volna, amit csak akkor vettem észre, miután befaltam. Az éhség nagy úr, főleg kerti munka közben.
De mi az a kék akármi? Borágó virág. A legújabb portékám. 😎