Sokáig próbálkoztam ezzel a népszerű növénnyel totál sikertelenül. Az összes létező hibát elkövettem, amivel ezt az egyébként igen szívós növényt ki lehet pusztítani 😀
lakásban próbáltam cserépbe ültetett levendulát tartani, rövid időn belül elpusztul, csakis szabad ég alatt él meg!
aztán elszáradtnak hittem, ezért kiszedtem ősszel – pedig csak téli álmot alszik, látszólag elszárad, valljuk be, elég satnyán néz ki szezonon kívül. De ha jön a bizsergető tavasz, nemcsak naptár szerint, akkor elkezdi a reménykeltő kis zöld levélkéit hajtani! Türelem kell hozzá!
bevittem télre, azt hittem, árt neki, ja, hát persze, még a magja is csak akkor csírázik,, ha legalább egyszer megfagyott
ugyan nem pusztult ki, de halálsorra küldtem, mert nem metszettem meg elég bátran, kis túlzással át kell menni rajta fűkaszával (ezt is sikerült már megejteni a Sirály utcában :D)
Nos, miután a saját káromon megtanultam a leckét, gondoltam egy nagyot, és egyenesen Tihanyból rendeltem nem kevesebb, mint 40 tő levendulát, amiből 16 rózsaszín fajta!
A termelő rendkívül készséges, részletes leírást ad, hogyan metszük meg a gyökeret ültetés előtt, és hogy elég első évben locsolni száraz nyár esetén heti egyszer. Ezenkívül egyetlen, de a legfontosabb igénye a szép levendulának: sok-sok napsütés érje! Megél félárnyékban is, de akkor féloldalasan fog nőni a bokor, megy a napsugár után.
A rózsaszín még mindig ritkaságszámba megy, pedig jóval illatosabb lila társánál. Sövénynek is tökéletes, tömött, ezüstszínű bokrot nevel. Viszont csak egyszer virágzik. A hagyományos, lila meleg ősz esetén képes másodvirágzásra.
A napfényt leszámítva igénytelen növény talajra, csapadékmennyiségre, fontos, hogy legyen helye terjeszkedni, megfelelő metszés esetén akár másfél méter átmérőjű gyönyörűséggé is fejlődhet!
És hogy legyen is értelme a mondandómnak, a levendulát IMÁDJÁK A MÉHEK! Ha már csak miattuk is, ültess egy tő levendulát!
Különben egyes lepkefajokat is megfigyeltem, szívesen használják bölcsőnek. Fantasztikus!
És mire használhatjuk?
Frissen a virágából menő buzogányt köthetünk, szalagokkal. Ínyencek ízesíthetnek vele limonádét, sütit, szörpöt, gintonikot bármilyen koktélt, fagylaltot.
A legkézenfekvőbb azonban megszárítani. Na most itt két dolog van, ha csokorban szeretnénk megőrizni az utókornak, akkor még a virágocskák teljes nyílása ELŐTT vágjuk le hosszú szárral és kössük csokorba. Ugyanis így száradás után kevésbé fog hullani.
Ha illatosítás vagy tea a cél, akkor hagyjuk majdnem teljesen kinyílni, ekkor a legmagasabb a hatóanyag tartalma.
Mindkét esetben a csokrokat fellógatva szárítsuk száraz, szellős helyen. Aztán egy sötét téli napon lehet morzsolgatni 🙂 A szárát is felhasználhatjuk mondjuk a gyerek technika kunyhóépítés házijához Menő lesz a levendulaillattal az osztályban!
De spiri csajok füstölőbe is köthetik a lemorzsolt levendulaszárat.
A harmadik típusú felhasználással még csak kacérkodom. Egyszer biza’ én levendulaolaj készítő leszek. Erről még semmit nem tudok, csak annyit, hogy látom magam a jövőben az 1 hektárnyi levendulásom középen, ahogyan átszellemülve szüretelünk, hogy a házi olajütőben elkészüljön a saját levendulaolajunk.