Ez is eljött, VETTEM A DIÓT! Skandalum… El se hiszem, hogy az 5 diófám cserben hagyott. Jó, igaz, nem nagyon tudtam a diófamentő hadműveletnek még csak egy pontját sem elvégezni kora nyáron. Minden dió fekete. Az összes. Egyszerűen siralmas pusztítást végzett a dióburok-fúrólégy. Jövő tavasszal muszáj leszek ezt a tevékenységet előbbre venni a többi 47 elé a checklistán.
Hetek óta figyeltem a fagyasztóban árválkodását a mindössze 1 kiló tavalyi dióbélnek. Amiből negyed kiló elment a sütivásárra, amire már csak a nagyon jól bevált dédi diós pitéje Nosalty-s receptet mertem megcsinálni, mert jónéhány korábbi sütim maga volt a katasztrófa. Legalábbis az én mércémet nemhogy nem ütötte meg, el sem érték. Aztán a hangtálak rendezték az áramköröket, és rájöttem, már nem rajongok a süteményekért. Ezért nem ízlett egyik sem igazán. A pudingok, tejberizs, könnyű pohárkrém, gyümölcsös túrós akármik csúsznak. Ööööö…. a dió! A piacon, marketplace-n nézegettem egy ideje, és ma kimentem a jó öreg KGST piacra (a kolléganőknek innen üzenem, hogy viszem a méhecskés gumicukrot meg a Krówkát, amit kértetek), szombaton vannak a legtöbben, hiába csípős szél, eső, 5 °C se, nem számít, a parkoló dugig belül és kívül is. A zöldség részen is ilyenkor van a legtöbb árus, szenzációs kínálattal, így végigmentem a sorokon kétszer is. Eredendően babért és mákért mentem, hát jó bevallom, előtte a Búza téri piacon is voltam, igaz, oda az Emisszió miatt mentem, ami persze nem volt nyitva… Sebaj, körbejártam. egy kis savanyúságot vettem, meg elgondoltam, hogy a múltkor úgy megszállt az ihlet, lett egy olyan ötletem, amit nagyon szeretnék megvalósítani. A piaci kofákról rövid, egy-két perces videót készítenék, a portékájukat és magukat bemutatva. Hatalmas arcok vannak ott, a gombás fickónál jött ez az ötlet, mert fantasztikus lendülettel, egyedi stílussal, beszél a gyűjtött gombákról, és vérbeli kereskedőként próbálta eladni. De van a szerintem hippi hölgy kívül a csarnokban, igazi egyéniség ő is. De ez a jövő zenéje, alapos előkészületet kíván, és fel kell mérni a lehetséges fogadtatást. És még az is lehet, hogy halott ötlet. 
Ahogy ott bóklásztam, megláttam a babot, és ekkor jutott eszembe, hogy kéne venni, de ott nincs olyan nagy választék, a KGST-n viszont óriási a kínálat. A dióról is letettem, mert nem volt szimpatikus egyik sem, és én mindenképp termelőtől akartam venni, és nem nagyon tűnt egyik sem annak. Szóval a KGST-n meglepetésemre több vevő is árul babféléket, csak néztem, hogy melyiket is válasszam. Szóval többször végigmentem, és végül 3 fajtára esett a választásom:
portugál óriás lóbab
limabab 
caparrón bab (a spanyol caparrón “pörkölt” fő alapanyaga)
Hogy mit fogok ezekből készíteni, azt még nem találtam ki pontosan. Valamilyen meleg babos saláta tuti, főzeléket már csinálok az itthon termett óriás tarka lilabbaból, meg szerintem azt a spanyol pörit mindenképp kipróbálom, hátha a raptoromnak bejönne.
ÉÉÉs, megvettem a diót is. Kovácsbokorban termett (én elhittem), rendkívül jutányos, 3000 Ft/kilóért. Rendkívül szimpatikus volt a házaspár, akik árulták, így megvettem tőlük a mákot is. Mondtam már, hogy imádom? És csodák csodájára a gyerek is imádja a mákpiskótát, csak ne tegyek bele citromhéjat… 
Így hát megnyitom az idei diószezont, még ha vásárolt is a dió, nem én izzadtam meg érte a megpucolásával. Mi mást is csinálhattam volna, mint azon kevés ételek egyikét, amit mindhárman szívesen fogyasztunk, vegán tepertőt!
fél kiló dióbél
3 evőkanál mogyoróolaj
1 csapott evőkanál füstölt só
1 csapott evőkanál füstölt fűszerpaprika
1 fél evőkanál Kende fűszeréből, mindenre is ezt rak most (szerencsendióvirág és zöldbors keveréke)
A sütőben átpirítottam a tepsire egy rétegben kiterített diót, nem kell neki sok, amikor már illatozik, egyszer át kell forgatni. Utána már tényleg csak 1-2 perc a 200 fokos grillen, nagyon kell figyelni, könnyen megég.
Még melegen konyharuhába teszem a felét, és batyut formálva, a kezemmel lemorzsolom róla a vékony, kesernyés hártyát. Egy nagyobb fedeles tálban, vagy nagyobb zacskó is megteszi beleöntöm az olajat és a fűszereket, ami bármi lehet, kinek mi ízlik. Jól összerázom, és kéééééssssz, kezdhetem elölről. 
Bocs a képért 🙂