Ezer éve nem ettem csillag tököt amit talán azért is lehet, mert a (számomra) unalmas, ugyanakkor munkaigényes rántott verziót ismertem csak. Mégis összehozott vele a cserebiznisz, ugyanis a málnáért kaptam cserébe zsenge csillagtököket. Szemeztünk már egy ideje, aztán ma az éhséggel együtt jött az ihlet is. Mióta rákattantam Főzelékes Feri receptjeire, minden zöldséget megsütök grillen, öntöttvas serpenyőben, tepsiben, a hőmérőre ránézve jelenleg ez még a betonjárdán is menne.

A zöldségekkel történik valami zseniális, ha csak egy kevés zsiradékon megsütjük őket. Imádom nézni, ahogy megpirul a külsejük, néha a grillrács nyoma is belesül, ínycsiklandó színt kap, a pörzsanyagok bezárják a nyár összes zamatát. Most éreztem először úgy igazán a csillagtök valódi ízét. Frenetikus. Ez az alap recept érvényes minden zöldségre. Én már teszteltem sárgarépával, karalábéval, cukkiniivel, gombával, spárgával, hagymával, padlizsánnal, ááá hagyom is a felsorolást, szóval mindennel működik. Csak négy összetevő: a zöldség, zsiradék, fűszerek, valamilyen pirított mag. Általában olívaolaj a zsiradék, szoktam mangalica zsírt is használni, de az valahogy a zöldségekhez nem illik, csak a krumplihoz passzol számomra.

A fűszer mostanában indiai beütésű, erre vagyok rákattanva, van keverékem is. De lehet zöldfűszer is, vagy a magyaros-szentháromság: fokhagyma, pirospaprika, bors. A sót szándékosan kihagytam, sosem szórom meg előtte, mert akkor levet ereszt és most pont nem ez a cél. Csakis evéskor. Jöjjön hát a nevetségesen rövid recept: 

megtisztított és másfél centis szeletekre vágott csillagtök 

olívaolaj

só nélküli indiai fűszerkeverék 

pirított szezámmag 

friss kapor a végére 

Az olajban elkeverem a fűszerkeveréket, megforgatom benne a felszeletelt csillag tököt, tepsire rakom, és a sütőben grill fokozaton megsütöm. 

Tálalásnál friss kaprot és pirított szezámmagot szórtam rà, majd megsóztam. Vega ismerősöknek kiváló fogás, húsevőknek pedig lehet mellé egy grillezett halat vagy egy szaftos sült tarját kínálni.