Csak egy nyerssaláta „recept” csicsókával, 
Annyira egyszerű, hogy nagyszerű. Ez is mind a kertből. Na jó, a gyömbér nem. De lehetne, idén azt is megpróbálom, már hajtatom a konyhaablakban.
 Természetesen lehet mellé egy nagy szelet tarját is sütni, vagy egy darabka sült császár megemésztését is elősegíti, sőt, bizonyos kor felett mondhatnám, hogy kötelező a disznóságok mellé savanyúságot, zöldségeket enni, hogy ne szenvedjen a bél. 
3-4 adag kb.
mindent nyersen
3 levél lilakáposzta csíkokra vágva 
1 fej lilahagyma szeletelve és egy gerezd fokhagyma reszelve előzőleg besózva kicsit 
4 darabka csicsóka jól megmosva, én nem szoktam hámozni, csak felszeletelem
egy ujjnyi gyömbér lereszelve
fél-1 dl szederecet – én csináltam 😁 nem is hinnétek, milyen egyszerű (nyilván bármilyen gyümölcsecet tökéletes) 
édesítés ízlés szerint, én mézet szoktam
Mindent összevegyítve félóra múlva már fogyasztható. 😋 Ha nem eszel húst mellé, mint én, akkor valamilyen jófajta, kevés hidegen sajtolt olajjal locsold meg, mint én. Mondjuk az én kedvencem a tökmagolaj. De lehet olíva is.
Egy kis retekcsíra a tetején már csak flancolás.
Rostban gazdag, sokféle vitaminnal immunerősítő, bélflórát támogató és antioxidánsokban bővelkedő fogás. Na?