Most nem egy kazah művészfilm kritikája következik, bár igaz, tudnék most filmajánlót írni. Hosszú ideje nem láttam olyan filmet, ami igazán tetszik és nem alszom el az első félórában. Finnyás vagyok, nem bírom a tipikus hollywoodi, nagyon píszí mozikat.  De végre találtam egy fantasztikus sorozatot, hát odáig voltam. A mackó a címe, kicsit dráma, nagyon gasztro, telis-tele ételkölteményekkel, fine dining kulisszatitkokkal.  Már megy a Netflixen a 3. évad 😀
Megint elkanyarodtam. Hogyan is lesz az almának 3 élete? Nos, a málnáért cserébe kaptam nyári almát. Amellett, hogy frissen is imádom, olyan sok volt, hogy muszáj volt feldolgozni. 
Egyeske a szárított almakarika. Nasinak is kiváló, kis hibiszkusszal keverve, egy csipet fahéjjal kész is az almatea. De a étcsokis almakarika az igazi ínyencség, tudtátok, hogy tulajdonképpen szabolcsi találmány? Mátészalkán, a Nobilis Zrt. gyártja számos más aszalvány alapú termék mellett, és forgalmazza világszerte. 1992-ben így indult Novák Tibor, a tulajdonos szerint: „Megkeresett egy innovációs cég azzal, hogy lehet-e almát szárítani dohányszárítóban. Mindenki azt mondta, hogy a dohány levél, az alma pedig gyümölcs, úgyhogy nem lehet. Egyedül én mondtam azt, hogy lehet.” Fantasztikus, nem igaz? 
Ketteske az új mániámnak köszönhető, a hulladékmentesség jegyében almaecet készítést tűztem ki célul. Ugyanis az almacsutka, héja is tökéletes alapanyag a fermentáláshoz. Mert raktam a fagyasztóba is felszeletelve almát, így megmaradt a csutkája. Salátákra szívesen használom, és a BBQ szósz fő alapanyaga is, de jótékony hatásai miatt egyesek kúraszerűen szedik, mellesleg borsos áron is mérik, pedig hulladék almából is elkészíthető, csupán rendkívül időigényes.
Akit érdekelnek az ecetkészítés rejtelmei, azok a neten böngészve hamar rájöhetnek, nem is olyan egyszerű egyáltalán a tuti receptet megtalálni, igazi tudomány ez is. Nagyon egyszerűen előbb almabort kell csinálni, majd utána lesz belőle ecet. Csupán hetek kérdése. Meg van még vagy 20 fontos praktika 😀
A 3. hasznos holmi az almachutney, vagy magyarosítva almacsatni. Ami nem más, mint egy erősen fűszeres almaszósz. Természetesen mindenféle gyümölcsből, zöldségből elkészíthető. Na, ez, amit még nem tudom, hogy fog-e tetszeni, ízleni 😀 Ott figyelnek a polcon, lett vagy 5 kis üveggel. Egy jó kis marha/bivalysülthöz nagyon menne, de ilyesfajta, ragadozó fogáshoz még túúúúl meleg van. Legyen csak, hiszen még augusztust írunk, nyár van, akárhogy is, menjetek strandra, bicajozni, kirándulni, koncertre, szabadtéri színházba, fagyizni, vízitúrázni, Zorall vagy P. Mobil  koncertre Tokajba 😉 .