Töredelmesen bevallom, klasszikus krimi rajongó vagyok. Odavagyok Agatha Christie-ért: Poirot, Miss Marple, de bármennyiszer és bármikor megnézek egy Columbo, Sherlock (de csakis Jeremy Brett vagy Benedict Cumberbatch szereplésével), Endeavour részt is. Na jó, rá-rá fanyalodok néha az amerikai Sherlock és Watson sorozatra is jobb híjján. A 24 feketerigó egy Poirot epizód, melyben a gyilkosság megfejtésének kulcsát a szederszirup adta. A feketerigó gyakran fészkel a szederbokorban, így jelképezte a cím a szedret. Angol és amerikai receptekben gyakorta feltűnik, a szeder fővárosa az észak-amerikai földrészen, Oregonban van. Az USA államaiban számtalan szederfesztivált rendeznek, ami nem véletlen, hiszen a világon itt nő a legtöbb szeder a vadonban és ültetvényeken is.
Ezt a black metal kinézetű bogyót fotózni igen nehéz, annyira csillog. Kesztyű híján simán befogja az ember kezét szedés közben, olyan magas a festékanyag tartalma. Sok mindenben hasonlít a málnára, az alapvető különbség, hogy szerintem sokkal kényesebb. Ennek ellenére mindenkit bíztatok az ültetésre, mert igazán mutatós darab mind a növény, mind a gyümölcs. Nekem tüskementes, félig kúszó fajtám van. Elengedhetetlen tartozéka a támrendszer, és a szakszerű metszés, amiről fogalmam sincs. Eskü, utánanéztem, de annyira bonyolultnak tűnik, hogy inkább csak ránézésre estem neki a metszőollóval, ritkítottam, rövidítettem, mert iszonyatosan burjánzik mindenfelé, átfutott a szomszédba is már. 1 óriási bokrom van, amiből az évek alatt lett még kettő közvetlenül mellette, valamint 3 szedergyerek maradt meg lemetszett ágak dugványozásából.
Betegsége és kártevője elég sok van sajnos, legpusztítóbb a szürkepenész, amit én is tapasztaltam, hideg, csapadékos időben jelenik meg az érés ideje alatt. Valamint a szederatka képes alattomos pusztításra, ha az érett szederbogyón vannak meg nem érett, kemény részek, akkor bizony szederatkával van dolguk. Van ellene bio védekezési mód, kora tavasszal kell telepíteni ragadozó atkákat a szederbokrokra, de nyugodtan lehet a többi bogyósra is, és gyümölcsfára is rakni. Kis filclapokat kell kikötözni. Be is vált nekem idén, bár jött helyette más, a csapadékos időjárás miatt gombás fertőzés ütötte fel a fejét, ami ellen nagyon nehéz védekezni.
Mi készülhet szederből? Nem szeretnék közismert receptekkel untatni senkit, így mutatnék egy szedres csokoládétortát ami Mohakonyha epres csokoládétorta receptje egy az egyben, csak az eper helyett szederrel. Évekkel ezelőtt készítettem még a gyerek ovijába. Tervben van karácsonyra egy szedres gin elkészítése is, ugyanis kedvencem a gin tonic.
Sokáig nem tudtam a szederrel mit kezdeni, mert nem egy intenzíven zamatos gyümölcs számomra, mint mondjuk a málna. Ráadásul tele van kemény maggal. Ennek ellenére imádom, mert csillogó, fekete, ínycsiklandó, kvázi rocker bogyó. Mint ahogyan a varjú egyesek szerint rocker énekesmadár.
Ha ez egy hagyományos receptajánló lenne, akkor írhatnék a szederdzsem készítés rejtelmeiről, persze csak kopizva, ugyanis dunsztom sincs róla. Na jó, egyszer-kétszer csináltam már, de nekem ez a köpködős, forró balhé nem jött be. Annyira nem is szeretem a lekvárt, a család meg abszolút nem. Aztán írhatnék a klasszik, jéghideg szederkrémlevesről is. Az új kedvencem a fűszeres gyümölcsszósz! A szeder hazájában, Oregonban igazán népszerű a szedres BBQ szósz. Ráöntik húsokra, vagy ebben főzik meg a húsgombócot. Úgy, mint az örményeknél a szilvaszósz. Fura, hogy mi, magyarok nem igazán készítünk gyümölcszószokat, pedig bőven lenne alapanyag. Javítsatok ki, ha tévedek! Lehet azért, mert pálinkát főzünk belőle inkább? Miután áttörtük szitán a szedret, küldjük meg botmixerrel. Ja nem, fordítva. Aztán a megmaradt magokkal teli masszát megsajnáljuk, és kiöntjük, de ha van időnk/kedvünk/sütőnk, lappá simítva megszáríthatjuk. Ledarálva klassz gyümölcspor lesz. A szederpürét az alábbi hozzávalókkal lassan, néha megkeverve kb. ⅓-ára visszaforraljuk.
Ez az eredeti recept:
2 csésze szeder ¼ csésze méz ¼ csésze ketchup (én ezt helyettesítettem sűrű, natúr paradicsomszósszal) ¼ csésze almaecet 2 evőkanál barnacukor 2 evőkanál friss, reszelt gyömbér ½ teáskanál hagymapor 1 teáskanál chipotle paprika adobo szószban, vagy füstölt paprikapor, a lényeg az intenzív füstíz ½ teáskanál frissen törött feketebors ½ teáskanál só
Már mehet is a húsra, sült kolbászhoz, virsli mellé, szendvicsbe….