Tudom, jó rég írtam, de mentségemre szóljon, többször nekikezdtem, és lett vagy 3 bejegyzés kezdemény. Egyik sem lett nemhogy befejezve, de még folytatva sem. Sőt, az egyiknél csak a címig jutottam el. Ez van, amikor beindul többféle szezon párhuzamosan, lesznek új kollégák, akiket be kell tanítani a Sirály kert működési folyamataiba, és mivel most sincs túl sok időm írni, de csordultig az agyam mondanivalóval, muszáj kiadnom magamból. És ha ez nem lenne elég, még a szépséges Tisza is június elején kezdett el virágozni, amit muszáj volt ismét látnom, megint annyira akartam, hogy csak sikerült Tokajnál. Ugyan nem alakult át rajtam egy sem, mint 2 évvel ezelőtt 2 is, de egy fantasztikus előrajzást elcsíptünk még a viharok előtt június 08-án. Elvarázsol a kérészek tánca, nem tudom megunni, nem tudok betelni velük. Mint ahogyan a sirályok sem, a halak sem, óriási látvány, a levegőben érezni, hogy a Tisza lakói pattanásig feszülve figyelik, hogy mikor juthatnak hozzá ehhez a finom falathoz, aki 3 éve készül a mindent eldöntő táncra.
Fejvesztett mélyhűtőűrítésbe is kezdtem május elején, mikor megláttam, hogy kerek egy hónappal hamarabb fog érni a málna és a szeder is. És még ott figyelt a fagyasztóban több tonnányi mindkét gyümölcsből. Mégis mi fenét csináljak vele? Hát ja, égető probléma, tudom. A legjobb a fagyi. Szupergyors, olcsó. Egy dolog elengedhetetlen, egy erős turmix/botmixer, ami képes a fagyos cuccot is szétbarmolni. Nagyjából annyi jól behűtött tejszínnel kell nyakon önteni a fagyos gyümölcsöt, ami a gyümölcs feléig tölti fel a mixelő edényben. Ételérzékenységre/vegánságra tekintettel bármi mehet bele, lényeg a magas a zsírtartalom. Hiszen azt lehet felhabosítani. Súlyra voltaképpen ugyanannyi tejszín, mint gyümölcs. (kis recept?!?) Édesíteni is lehet akármivel, meg variálni fűszerekkel. És így fagyosan percekig kell mixelni. Jó habosra. Közben érdemes lekapargatni az edény oldalara tapadt jégkrémet. Ha nagyobb adag készül, akkor mascarpone-val lehet feltenni az i-re a pontot, attól lesz igazán gazdag. Különben fontos, hogy sokáig mixeljük, akkor kell igazán belelendülni, ha már teljesen elkeveredett. Úgy lesz krémes, habos. Ugyanis ha fagyos a gyümölcs, pont fagyi állagú lesz azonnal fagyigép, fagyasztás nélkül. Kecsegtető, nem? Főleg amikor 35 fok van árnyékban. Kb. 10 perc alatt kész a mennyei, ízes házi fagyi.
A másik étel a krémleves. Ez már kicsit macerásabb, de érdemes átpasszírozni a málnát/szedret, mondjuk a fagyiban is sokkal kellemesebb, ha nem harapunk rá a kemény magokra. Igazi lengőkar ellenes hadművelet. Szerintem főzve fényévekkel ízesebb a leves, mint nyersen, ekkor jobban kioldódik benne a fűszer, ami lehet vanília, kardamom, citromhéj, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió/virág, tonkabab, esetleg menta, zsálya, bazsalikom. Ugyanis ha már leves, kell bele valami extra. Mindenmentesre is lehet készíteni a jó kis sűrű, konzerves kókusztejjel, de természetesen a klasszikus tejszínnel is remek, csak legyen legalább 30%-os.
Na így csináltam én is, szerintem passzol a szeder és kókusz, így kókuszchipsszel koronáztam meg a tetején. A fűszer benne kardamom, mi más, így elnevezhetnénk indiai szederkrémlevesnek is. Vagy csak simán gyümölcsleves. Konkrét receptet írhatnék, de fogalmam sincs a pontos mennyiségekről. Igazán nem is számít, kóstolgatni kell, mennyire legyen édes, mennyire legyen fűszeres, egyéni ízlés dolga. Konkrétumok nélkül én fél kiló szedret főztem meg 5-6 szem kardamommal, felforrás után takarékra vettem, és fedő alatt nagyjából 15 percet izzadt. Persze lehetne akármilyen fűszerrel. A lényeg, hogy kioldódjanak az aromák. Még úgy hagytam utána kb. 20 percet, elzártam alatta. Aztán én is izzadtam, míg átpasszíroztam egy szűrőn, amennyire csak lehet. Ami nagyon fontos, ne fehér pólóban essünk neki, mert egyszerre pólófestők is leszünk. Nos, visszakerült a lábosba, beletettem a konzerv kókusztejet, ami 4 dl. Felmelegítettem, kóstoltam, raktam bele egy kis mézet, hogy elég édes legyen. A tetejére kell valami ropogós, pl. kókuszchips, abból az időből maradt, amikor a gyerek még szerette. Már elmúlt. De lehetne kis apróra vágott pirított mogyoró, dió, esetleg szeletelt mandula. Mint ahogyan ugyanerre a mintára készült málnakrémlevesre mandulát raktam levesbetétnek és díszítésnek.
Málnakrémleves
3. megoldás pedig a fűszeres BBQ szósz. Akár málnából, akár szederből is isteni. És ha rengeteg van, a lehető legjobb megoldás, ami történhet vele a lekvár-mirelit-szörp szentháromságon túl.
Nagy menet volt a málnaszezon június 1-jén kezdődött és 2 héten át tartott a megszokott 3 helyett. Azért még tegnap is szedtem egy doboznyit, cserébe friss keszeget kaptam. Soha ilyen sok málna nem termett még nálam, ráadásul úgy, hogy az a pár nap intenzív esőzés egyrészt lerövidítette a szezont, másrészt rengeteget levert a vihar és nem is volt szedhető akkor, mert merő víz volt minden. Komplett málnaszőnyeg lett a málnásban, ami elsőre elkeserítő látvány, ugyanakkor egy halk figyelmeztetés, ha esetleg megfeledkeznénk róla, hogy bármennyire is akarunk, nem uralkodhatunk a természet felett. Hiába eltervezzük hogy így vetünk és úgy aratunk, ez csupán terv marad, és egy pillantás alatt felülíródik. Így elfogadtam, hogy a lehullott gyümölcsből közvetve ugyan, de jövőre lesz csak újra málna. Ha nem veri el a jég, vagy égeti szét az UV. Ami biztos, hogy a macskák és az eb nem jelent veszélyt. Nem úgy a bab és a minitök veteményeimre. Két tökpalántát már kiástak, a babra ráfeküdtek, persze nem derült ki, hogy melyikük volt, mert a macskák is szoktak ásni. Meg követnek, és követelik a simogatást. Meg ijesztgetnek is, mert amikor Pénelopét is munkára fogom, a frászt hozzák rám, mert a lehető leglehetetlenebb helyeken hédereznek, és ugranak elő a zajra. Szerencsére maradt elég tök és maradt elég bab is, a caparrón már virágzik is, fantasztikus illattal!