Vallomással tartozok. Megátalkodott zöldségimádó vagyok, de nem vagyok vega. Simán csúszik akármilyen hús, vagy húsáru, de nem túl gyakran.
Így lett nagy kedvencem a curry. Egyáltalán mi a curry? Különben is, hogy kell kiejteni? ‘Kari’ vagy ‘köri’, tökmindegy. 😁
Eredetileg dél-ázsiai szószos fogást, főzeléket jelent, nem egy egyedi étel neve. Többnyire elé rakják, hogy mi benne a legfőbb összetevő, pl. zöldség curry, padlizsán curry, persze hússal is készülhet. A britek Dél-Indiában, a gyarmataikon találkoztak ezzel a szóval, és elterjesztették, mint gyűjtőfogalmat mindenféle indiai, szószos ételre.
Így alakult ki a curry fűszerkeverék, hogy könnyedén hazahozzák India ízeit.
Ilyen fűszerkeverék Dél-Ázsiában nem igazán létezik. Ők frissen készítik el, az egész fűszerek pirításával indítva. Sajnos erre én is rászoktam, függőséget okoz! Komolyan, mint egy rituálé. És pont az a jó benne, mint a saját készítésű alaplében, mindig egy kicsit más ízű lesz, igazodik az aktuális kedvhez, időjáráshoz, csillagok állásához, légnyomáshoz.
Ezt a sütőtökös karalábé curryt még tavaly követtem el, a mesés karalábé termés feldolgozására. Elismerem, furcsán hangzik elsőre, de higgyétek el a főzésben mindent lehet. A szokatlan párosításokból remek fogások születhetnek, hiszen például a karalábét a többség maximum a húslevesben ismeri. Na ebben a curryben nem olyan ízű lesz.
Az egész fűszerek pirításával indítottam száraz serpenyőben: szemre megy, egyszer írtam le, hogy meglegyen egy alap, de mindig változtatok rajta.
Idén legnagyobb büszkeségemre saját termésű koriandermagot használtam 🥰
3 tk koriander (egész)
1 tk római kömény (egész)
1 tk színes bors (egész)
2 tk szerecsendió virág
4 szem fekete kardamom
6 szem zöld kardamom
5 szem szegfűbors
1 tk kurkuma
Ha már illatozik és táncolnak a serpenyőben, akkor vagy a mozsárban, vagy a kávédarálón összedarálom, és ekkor adok hozzá egy tk kurkumaport. Egyszer vettem frissen kurkumát! A Lidlben lehet ilyen különlegességeket kapni, csak ezért járok oda néha. Nekiestem mindenféle előtanulmány nélkül. Vékonyabb, gyömbérszerű gyökérre hasonlít. Elkezdtem meghámozni. Az egész kezem élénksárga lett! Így egyszerűbb megvenni a port.
Nagyon hasonlóan a magyar konyhához, zsiradék, hagyma, fokhagyma pirításával indul egy klasszik curry. Aztán a reszelt gyömbér és só. Kis víz. Míg párolódik, a karalábét és a sütőtököt legyalultam kivételesen, olyan lett, mint a gyufatészta. Közben sűrű paradicsomszószt raktam a hagymához, meg egy csapott evőkanál fűszerkeveréket, és a sütőtököt. Kevergetés mellett pirítottam, felöntöttem zöldség alaplével, ami éppen ellepi. Lefedve kisebb erősségen rotyogtattam 15 percig, utána raktam bele a karalábét, borsót, kókusztejet. Lefedve kis hőfokon 10 perc. Kóstolásnál még szórok bele a fűszerkeverékből, sózom ha kell. Közben a hokkaido sütőtökből vágott cuki szeleteket megpirítottam magas hőfokon némi zsiradékon.
Ja, hogy a pontos mennyiségek se ártanak, nem szentírás , kóstolgatni és variálni lehet és KELL is, ez a curry lényege.
kb.
1 kis karalábé (kb. 20 dkg)
kisebb hokkaidó, vagy egyéb sütőtök is jó 30 dkg
10 dkg zöldborsó
1 kis vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál reszelt friss gyömbér (vagy szárított)
1-2 evőkanál olaj (pl. kókuszolaj, napraforgó)
fűszerkeverék
csipet csipős, ha akarjuk
150 ml kókusztej (a sűrű, konzerves)
100 ml paradicsompüré vagy passzírozott paradicsom
alaplé
só
A fotóval nem vagyok elégedett, a curryk és pörköltök fotózása számomra missionimpossible.
2025-09-11