Nem ez a leggusztább kaja, amit életemben készítettem, és még fotózni sem sikerült túl jól. Viszont muszáj vagyok megosztani, mert ez az egyik kedvencem. Természetesen sütőtökből van 🎃
Tulajdonképpen egy lapcsánka, tócsni, lepcsánka, ki hogy ismeri. Itt a saláta a fejedelmi benne, a fenntartható gasztronómia szűrőjén is bőven átmegy. Csupa téli zöldségből készül, amit a hideg idő beköszöntével is frissen elérhetünk, hiszen szezonális mind. A rajta levő öntet az egyik legnagyobb kedvenc öntetem, bármikor bármire, akármikor akármire.
Az még a zseni ebben a receptben, hogy elő lehet készülni rá. A sütőtök nyersen lereszelve kiválóan fagyasztható. Így éppen csak annyit veszek elő, amennyi lapcsánkát meg akarok sütni. Ha összegyűlik néhány kiló reszelni való, akkor beizzítom Kicsikét, a konyhai segédemet, letolok rajta többek között sütőtököt is, így sorakozik egy csomó előkészített zöldség fagyóban.
Hasonlóan kell megcsinálni, mint a sima lapcsánkát. Tojás, valamilyen liszt, só, bors, sok-sok fokhagyma, a tökre tekintettel mehet egy leheletnyi őrölt szerecsendió. A sütés már nem olyan, mivel magasabb a cukor tartalma a töknek a krumplinál, ezért könnyebben leragad.
A saláta reszelt lilakáposzta, sárgarépa, csicsóka, kelbimbó/téli saláta
Az öntet: joghurt, (füstölt) só, citromlé, tahini (szezámmagpaszta, házilag rém egyszerű megcsinálni, leírom ha valaki kéri)
A tetejére pirított szezámmagot és chili szálat dobáltam.
Még a gyerek is evett belőle, idézem: “Nagyon finom volt, de nem kérek többet” 😃😄